Uzení hub

Tvrdé houby lze úspěšně vyudit! 

Méně známý způsob úpravy hub. Uzení hub je však jednoduchý způsob jak houbám dodat vynikající chuť a vůni! Vyuzené houby lze konzumovat jak za čerstva jako lahodou chuťovku, nebo je lze nakládat do oleje a prodloužit tak výrazně jejich skladovatelnost. Jak čerstvě uzené houby, tak naložené uzené houby jsou vynikající gurmánskou specialitou!

Co k tomu potřebujeme?

- tvrdší houby typu liška, hřib hnědý (hnědák), hřib smrkový, hlíva ústřičná, čirůvka apod

- nové koření

- černý pepř celý

- jalovec

- olej

- sůl

 

Postup uzení:
1. Plodnice tvrdších hub důkladně očistíme, pokrájíme na širší pláty, prosolíme a necháme do druhého dne odležet
2. Takto připravené houby opláchneme, scedíme a na sítech v dobře vytopené udírně je udíme teplým kouřem cca 2 hodiny

Vyuzené houby lze konzumovat jak za čerstva přímo, nebo je lze naložit do oleje. Za čerstva se jedná o výbornou chuťovku k pivu nebo vínu!

Naložení vyuzených hub:

Na dno sklenice se položí drcený (nebo krájený) česnek, několik kuliček jalovce, nové koření, případně bobkový list a posype malým množstvím pepře. Houby se postupně naskládají, prosolí a potom zalijí olejem. Osvědčený je jak olivový olej (finančně dražší), tak obyčejný slunečnicový olej. Takto naložené houby lze používat jako dochucení salátů nebo samotné vyndané z oleje jako vynikající chut'ovku. Olej lze také s úspěchem dále využít, například do salátu nebo mletých mas. Má zajímavou vůni a dá jídlu skvělou chuť, podobně jako zavařené houby.

Které houby jsou nejvhodnější a nejchutnější na uzení?

Za jedničku je považována liška obecná nebo její sestra liška bledá, krásně tuhá houba z malým obsahem vody, která je brzy vyuzená a má vynikající chuť. Skvělé houby na uzení jsou také holubinky, především holubinka mandlová, nebo namodralá (plodnice cca do 5 cm), na uzení se skvěle hodí také hřib hnědý ale i hřib smrkový (v tvrdém stavu). Všechny tyto druhy jsou pro uzení velmi kvalitní houby. Udit lze ale úspěšně další tvrdé houby, jako hlívu ústřičnou, čirůvku atd.

Uzení hub je trochu neobvyklý a časově náročnější způsob úpravy hub, ale výsledek stojí za to. Kdo jednou ochutná uzené houby tak si tuto chuť zamiluje.

Přejeme dobrou chuť

tým UDIRNASHOP.CZ