Uzení s elektrickými udírnami

Rádi udíte a otravuje Vás zdlouhavé zrání ohně a čekání na ten správný kouř? Právě Vy oceníte uzení v přenosných udírnách s elektrosetem, díky kterému můžete rychle a pohodlně udit i bez otevřeného ohně!

V současné době velmi oblíbené udírny s elektrosety nabízejí uzení teplým a horkým kouřem, tj. způsob, při kterém se potraviny udí a zároveň tepelně upravují! Přenosné udírny jsou vyrobeny z pozinkovaného nebo nerezového plechu a tvoří uzavřený odvětrávaný prostor pro potraviny, jsou vybavené většinou standartně topeništěm, háčky, odkapávací miskou, miskou na ochucené piliny nebo jiné chuťové a aromatické ingredience, rošty na kolmé nebo roštové uzení aj. Zvláštním příslušenstvím jsou pak právě elektrické topné spirály o příkonu 2000 W v návaznosti na termostat, nazývané také jako elektrosety, nebo elektrokomplety. 

Princip uzení s udírnami vybavenými elektrosety:

Do topeniště se nasype dřevěná drť nebo piliny, které se dodávají buď s udírnou, nebo je lze samostatně dokoupit. Dále se vytopí udírna na příslušnou teplotu, topeniště se zasype bukovou drtí nebo pilinami pro vývin udícího kouře a následně sleduje stav uzenin, doba uzení, teplota a stav topeniště. Nakonec se ponechá udírna několik minut uzavřená, aby kouř vyprchal odvětrávacím otvorem.

Doporučené příslušenství:

Udírny s elektrosety (někdy označované také jako elektrické udírny) je ideální vytápět udící drtí nebo pilinami na uzení (v sekci UDÍCÍ PILINY a UDÍCÍ DRTĚ nabízíme tyto speciální směsi od nejmenšího balení 0,5 kg až po ekonomicky výhodné balení 30 kg). Spotřeba je závislá podle toho jak silné kouřové aroma na uzeném výrobku požadujeme. Námi dodávané piliny a drtě jsou od certifikovaného dodavatele a jsou přímo určeny pro uzení v potravinářství!

Pro uzení lze použít kromě bukových pilin také piliny dubové, jasanové ale i piliny z ovocných stromů (švestka ,meruňka) nebo ořechu. Piliny by měly být z kvalitního, zdravého dřeva, nesmí obsahovat plísně, barvy, nejsou vhodné piliny po řezání motorovou pilou, protože řetěz je mazán olejem.

Podrobný návod na uzení s elektrosetem (princip uzení na elektro-ohništi)

Postup přípravy udírny: Termostat upevněte do připraveného otvoru ve dveřích. Lze také pro termostat vyvrtat otvor na boku udírny na libovolném místě. Tento otvor Vám můžeme připravit již při dodání udírny dle domluvy (stačí uvést do pole poznámka při objednávce). Tento otvor je vhodné umístit například do boku udírny cca 10 - 15 cm od její horní hrany. V tomto případě lze pak do otvoru ve dveřích umístit teploměr. Termostat po zasunutí do udírny upevněte na vnitřní straně přiloženým nerezovým držákem termostatu. Následně připojte kabel ke spirále s termostatem a zapojte napájecí kabel do zásuvky. Nyní je připraven elektroset s udírnou k provozu a na termostatu lze navolit požadovanou teplotu.

Piliny na misce udržujeme během uzení stále mokré /pravidelně je kropíme vodou/. Souprava je vhodná pro studené, teplé a horké uzení, sušení nebo barbecue. S elektrickým příslušenstvím (Elektro-ohniště s miskou na mokré piliny, topná spirála 2000 Watt, termostat a držák termostatu) můžete velmi pohodlně a bez otevřeného ohně regulovaně udit ve všech izolovaných udírnách pomocí termostatu. Vezměte odporovou spirálu a upevněte jí do otvoru ve spodní části ohniště. Oba dráty přivařené ke spirále musejí zaklapnout do 4 úchytů na dně ohniště. V malé misce rozprostřete mokré piliny a položte ji nad spirálu tak aby její ohnuté kraje zapadli na stěny vlastního ohniště. Celý komplet na regulované vytápění udírny zasuňte do spodní části udírny. Tím je udírna připravena na uzení, stačí již jen vložit maso do udící komory.

Hodně pohody i zábavy při uzení přeje


kolektiv UDIRNASHOP.CZ